kopings-mailis

Direktlänk till inlägg 18 december 2010

Julstädning

Av Mailis Oskarsson - 18 december 2010 19:52


Ett av de stora oken som hänger över alla, inför julen, är kravet på att lägenheten, huset, gården och stallet ska vara föremål för en julstädning. Sedvänjan med just julstädning finns kvar sedan urminnes tider, ja rent av så långt tillbaka som vid tiden för Thor och Odens härjningar, här uppe i kalla Norden och det årligen återkommande midvinterblotet. Inte nog med att man, motvilligt, tvingades tvaga sin egen lekamen inför denna högtid – det egna hemmet skulle också skrubbas och fejas.

Än i dag ingår en stor julstädning, i de långa kravlistor som alla familjer skriver ned inför denna årligen återkommande helg. Vem ska städa vad, hur ska det städas och framförallt vilken deadline som gäller för denna stora och omfattande och omvälvande händelse. Därför krävs en omfattande planering för att denna svettiga, tråkiga och många gånger fysiskt krävande verksamhet ska fungera.

Var ska man börja städa?
Hur mycket ska man städa?
Vem ska städa vad – och varför?
Hur lång tid får städet ta?

Goda råd är därför dyra och en logistisk förmåga, en stor bit papper eller rent av ett blädderblock är att rekommendera för att planera upp denna stora och årliga händelse av svett, tårar och ibland av blod.

Belöningen för det hårda och otacksamma arbetet är, trots allt att du får njuta av en fräsch bostad, som luktar och känns fantastisk så där någon vecka inför jul

Givetvis måste alla fönster vara färdigputsade inför 1:e advent. Då ska ju alla – utanför din bostad, kunna se att du minsann har fantastiska el-ljusstakar, julrosor och andra julprydnader i dina fönster. I detta hem kan de minsann verkligen fira jul, så ska det ju vara!

 

Ett annat måste, inför en årlig julstädning är att putsa allt silver och mässing som står på alla hyllor, bord och andra uppställningsplatser – ett arbete som verkligen kan kräva sin man/kvinna men som ger som resultat att allt ser så mycket fräschare ut än vad det gjorde tidigare vilket också gör att julen verkligen blir en fest till är för vår frälsares födelse.

Glöm inte bort att tillföra hemmet alla de traditionella känslor och intryck som växtriket kring juletid skänker oss – julstjärna, hyacint, begonia och mistel. Dessa ”vegetabilier” ger oss inte bara visuellt välmående. Dofterna bekräftar också att nu är det jul!

  


Städtips inför helgen:

Om du har stökigt hemma, gör så här:
1. Skapa en ny mapp på datorn.
2. Ge mappen namnet "Stöket i lägenheten."
3. Högerklicka för att ta bort mappen.
4. Datorn kommer då att fråga:

"Vill du ta bort Stöket i lägenheten permanent?"

5. Klicka på JA - knappen.
6. Lägg fötterna på bordet, ta en drink och bara NJUT ;)

 

Visst är det bra med DATA

  

Tänkvärda ord:

 

Njut av småglädjorna i nuet.






           




 
 
Ingen bild

Lambergsfrua

20 december 2010 18:43

Vad skulle vi göra utan data och datorer? Antagligen städa ihjäl oss ;)
Här blir det bara en helt vanlig veckostädning. Jag vägrar att låta mig dras med i hetsen runt jul. Bättre då att lägga fötterna högt och ta ett glas vin - eller två ;)
Varma kramar!
Vasrma kramar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mailis Oskarsson - 5 juni 2017 11:19

Skäller du ut ditt barn om det pruttar bland folk? Eller väntar du tills ett bättre tillfälle och berättar lugnt och sansat varför man inte gör så? Den här historien som en mamma har delat med sig av tycker jag är ett superbra exempel på varför man...

Av Mailis Oskarsson - 12 maj 2017 22:59

            Jesper Blomqvist vann ”Let’s dance” 2017 Tog hem segern efter rafflande finalen     Men Anja Persson var också jätteduktig! ...

Av Mailis Oskarsson - 5 maj 2017 22:55


    Ikväll åkte Ellen Bergström ur Lets dance!

Av Mailis Oskarsson - 21 april 2017 23:08


              Ikväll var det Anders Övergårds tur att åka ur Lets Dance! ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< December 2010 >>>

Väder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards