kopings-mailis

Alla inlägg den 2 september 2010

Av Mailis Oskarsson - 2 september 2010 22:20

     

Ikväll har jag varit bortbjuden på Surströmming.Jag älskar det inte precis men nog kan jag äta en "klämma"alltid.

     

Surströmming äts med ett slags bröd som kallas tunnbröd, bokstavligen " tunt bröd " . Denna tunna, antingen mjukt eller knaprigt bröd (inte att förväxla med knäckebröd) kommer i stor fyrkantig blad.

Traditionen i Höga Kusten område där denna tradition kommer från är att göra en smörgås , allmänt känd som en " surströmmingsklämma " , med två bitar av det hårda och krispiga typ av Tunnbröd med smör , kokt och skivad eller potatismos (ofta mandelpotatis eller mandelpotatis) och skivad fisk i mellan och inget mer.

I södra delen av Sverige är det customed att använda en mängd olika kryddor såsom tärnad lök, gräddfil ( fett fermenterad mjölk /gräddfil) Eller crème fraîche, Gräslök och ibland till och med tomat och hackad dill.

Den surströmming sandwich är vanligtvis serveras med snaps och ljusa öl som pilsnertyp eller lager. Andra drycker val är svagdricka ( ett svenskt låg alkoholhalt mörk maltdryck bryggs sedan medeltiden , något liknande porter) , vatten eller kallt mjölk. Men det är precis vad de ska dricka eller inte dricka till surströmming högst omstridda bland finsmakare. Vissa hävdar att kall mjölk är det rätta och enda valet medan andra hänvisar till svagdricka som det mest traditionella drycken . Surströmming är vanligtvis varit fokus för en traditionell högtid, en " surströmmingsskiva "( surströmming part).

Många människor bryr sig inte om surströmming , och det är allmänt anses vara en förvärvat smak. Omvänt är det ett livsmedel som är föremål för starka känslor (som lutfisk) , och ibland folk gillar smaken på första försöket.

     

 

Tänkvärda ord:

 

De flesta människor är värda vår omtanke.

 

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Väder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards